. Ο Λένιν στην Ουάσιγκτον 14/08/2008

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Φρεμόντ βρίσκεται στο κέντρο του Σηάτλ της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Παιδί της ριζοσπαστικής Αμερικής, στολίζεται από ένα άγαλμα του Λένιν, ύψους περίπου πέντε μέτρων, το οποίο διέσωσε ένας φρεμόντιος σηατλιώτης από την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία. Το γλυπτό (γλύπτης ο βούλγαρος Εμίλ Βενκόφ, τοποθεσία κεντρική πλατεία της πόλεως Ποπράντ, που σήμερα ανήκει στη Σλοβακία) ήταν να γίνει μέταλλο, να βρει το δρόμο για το χυτήριο, το 1989, μετά την «βελούδινη επανάσταση». Όμως ο ουασιγκτόνιος Λιούς Κάρπεντερ, καθηγητής της αγγλικής στο Ποπράντ εκείνο τον καιρό, αποφάσισε να το σώσει, αντιμετωπίζοντάς το ως έργο τέχνης κι όχι ως Λένιν. Έβαλε υποθήκη το σπίτι του, πλήρωσε τα 13.000 δολάρια που κόστιζε ο μπρούντζος του αγάλματος στο δήμο του Ποπραντ και έστειλε το νέο του απόκτημα στην πατρίδα.

Ο Λένιν βρήκε θέση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Φρεμόντ, κοντα στα βιολογικά και τους κάδους ανακύκλωσης, την παλιά γέφυρα, δίπλα στους ποδηλάτες που έχουν όλη την πόλη δική τους. Οι οικοδεσπότες στο Σηατλ σου προσφέρουν το ποδήλατό τους και σου συστήνουν σουπερ μάρκετ αποκλειστικώς βιολογικών προϊόντων, όπου πωλούνται περιοδικά για βουδιστική υγιεινή διατροφή, τρέκκινγκ και διαλογισμό με τη γάτα σας, δίπλα στο Mother Jones και το Adbusters. Το εναλλακτικό Σηάτλ έχει λεφτά. (Φωτογραφία: Ν. Βεντούρας)

Η παραδοσιακή αγορά της πόλης, το Pike Place Market, ένα κόσμημα χαλαρότητας, οσμών και χρωμάτων, ακολούθησε το ρεύμα. Τραγουδώντας και μισοχορεύοντας, κάνοντας τα καρπούζια ντραμς, ο φίλος του Τομ Γουέητς φτιάχνει τον πάγκο του με απολύτως βιολογικά, απολύτως λαχταριστά φρούτα και λαχανικά, ώρα οκτώ και μισή το πρωί – στο Σηατλ η αγορά ανοίγει κάπως αργότερα, γιατί είναι η αγορά που ανοίγει στο Σηατλ. (Φωτογραφία: Ν. Βεντούρας)

Στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 90, που διασχίζει όλη την πολιτεία της Ουάσιγκτον, στήθηκε, για να γιορταστεί η 100ετηρίδα της Πολιτείας, ένα μοναδικό γλυπτό: 16 άγρια άλογα, σαν εκείνα που κάποτε γυρνούσαν ελεύθερα στις μεγάλες πεδιάδες και τα ψηλά βουνά, στήθηκαν στην κορυφογραμμή κοντά στο Βαντατζ και πάνω από τον ποταμό Κολούμπια, ορμητικά και ατρόμητα, παντοτεινά εκεί. Δημιουργός τους ο Ντέιβιντ Γκοβεντέηρ, εικαστικός από το Σπόκεϊν, ο οποίος βάφτισε το έργο του «Ο μεγάλος Πρόγονος ελευθερώνει τα άλογα», φανερώνοντας την ινδιάνικη ρίζα της έμπνευσής του. (Φωτογραφία: Ν. Βεντούρας)

«Το πλάσμα που περισσότερο από όλα αγάπησε το Μεγάλο Πνεύμα είναι ο αητός, γιατί αυτός λέει την ιστορία της ζωής. Ο αητός γεννά μονάχα δύο αυγά, όπως όλα τα πλάσματα και κάθε ζωή στον κόσμο είναι δυό. Είναι ο άντρας κι η γυναίκα, είναι το άρρεν και το θήλυ στα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, τα λουλούδια, είναι που όλα τα πλάσματα έχουν δυό ειδών παιδιά για να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και είναι που ο άνθρωπος έχει δυό μάτια, δυό χέρια, δυό πόδια, ένα σώμα και μια ψυχή τα δυό». Από όλα τα πλάσματα, ο Μανιτού πιο πολύ αγάπησε τον αητό. (Φωτογραφία: Ν. Βεντούρας)

Εσείς τι λέτε;