. Στον άλλο κόσμο που θα πας… 10/08/2012

Τα μικρα μεταλλικά κουτάκια με τα κινεζικα γράμματα και τον τίγρη ήταν ένα από τα θαυμαστά των παιδικών μου χρόνων. Τα πουλούσαν πλανόδιοι στην αγορά, πολλά μικρά μεταλλικά κουτάκια σε καλάθι. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλή, νομίζω γι αυτό τις πουλούσαν τρεις τρεις. Ή τις αγόραζε τρεις τρεις ο παππούς Βασίλης, ο μόνος άνθρωπος που ξέρω να χρησιμοποιούσε για τους πόνους, τους μώλωπες, τις αρθρώσεις, τα κρυώματα, την αλοιφή με τον τίγρη. Στο υπόγειο του σπιτιού εύρισκες άδεια κόκκινα μικρά μεταλλικά κουτάκια με τον τίγρη, φυλαγμένα χωρίς λόγο εδώ και εκεί.

Ύστερα, γίναμε Ευρώπη λέει, και την αλοιφή με τον τίγρη δεν την ξανάδα. Μέχρι να έρθω εδώ, σε αυτό τον άλλο κόσμο, στη γη που τη γέννησε. Ήταν το πρώτο σουβενίρ που αγόρασα. Τώρα την πουλούν σε πιο χάι κουτάκι, η ποσότητα είναι μεγαλύτερη- όσο τα τρία παλιά κουτάκια περίπου- αλλά ο τίγρης, ααα, ο τίγρης είναι ίδιος κι απαράλλακτος. Όπως πρωτοστόλισε τα κουτάκια του θαυματουργού κινέζικου βάλσαμου πριν έναν αιώνα και, τότε που οι γιοί του κυρίου Άου αποφάσισαν να τη συσκευάσουν.

Ο κύριος Άου, ο Πατριάρχης, Τσου Κιν το μικρό του, γεννήθηκε στην Κίνα και έμαθε την παραδοσιακή τέχνη του γιατρού. Κομπογιαννίτης έντιμος και επιμελής. Ο καλύτερος βοτανολόγος που έβγαλαν οι Χάκκα, να καταλάβεις. Κι από τα βοτάνια του τόπου του, έφτιαξε μια κρέμα, το Βάλσαμο του Τίγρη. Την είπε έτσι γιατί, το μυστικό συστατικό τότε (όχι πια) ήταν το κόκκαλο του τίγρη και όχι για όσα σημαίνει ο τίγρης στην κινεζική παράδοση, μη μπερδευτείς!

Tιγρακια παρουσιάζουν την καταπληκτική αλοιφή και σε ξεγελούν, με την παιγνιώδη τους διάθεση, λίγο πριν πάρεις το δρόμο που οδηγεί τσιφ στην κόλαση…

Εκεί στην Κίνα δεν έβγαζε αρκετά για να ζήσει, παρά τους επαίνους που συγκέντρωνε για την τέχνη του και, πιο πολύ, για την κρεμούλα του αυτή, το Βάλσαμο. Έτσι, πήρε των ομματιών του. Πρώτα ήρθε εδώ, στη Σιγκαπούρη, μετά την έκανε για την χρυσή γη της Βιρμανίας, της πλούσιας και περίφημης εκείνο τον αποικιοκρατικό καιρό. Εκεί πρόκοψε, παντρεύτηκε, έκανε και τρεις γιούς.

Στη Γιαγκόν, που τότε την έλεγαν Ραγκούν, την αποικιοκρατική πρωτεύουσα, η κρεμούλα έγινε ανάρπαστη. Η φήμη της ξεπέρασε σύνορα, πέρασε ωκεανούς – η πρώτη θερμαντική κρέμα για τη θεραπεία των μυικών πόνων. Τη συνταγή ο κύριος Αου την είπε μόνο στους δυό γιούς του – ο τρίτος είχε αρνηθεί την πατρική επιστήμη, και έγινε ο πρώτος κινέζος μεγιστάνας των ασιατικών μήντια. Οι δύο γιοί που έμειναν δίπλα στον πατέρα, ο Αου Μπουν Χάου και ο Αου Μπουν Παρ, ο Χάου (που το όνομα του σημαίνει Τίγρη) και ο Πάρ, τελειοποίησαν την κρεμούλα, βρήκαν ποιό φυτό μπορούσε νααντικαταστήσει επάξια το κόκκαλο του τίγρη, και την έβαλαν στα μικρά, τσίγκινα, κόκκινα και στρογγυλά δοχειάκια που έφτασαν σε κάθε άκρη του κόσμου και που τα πουλούσαν φτηνά στην κεντρική αγορά απέξω πλανόδιοι, μεσα από καλάθια.

Έτσι έκαναν την περιουσία τους οι Αου. Ζάμπλουτοι και διάσημοι, από το Βάλσαμο του Τίγρη. Και καλά παιδιά! Μεγαλωμένα με τις παραδοσιακές κινεζικές αξίες, με σεβασμό στην οικογένεια και την πατροπαράδοτη πίστη. Μαθημένα να δίνουν πίσω, στην κοινότητα, που τόσα τους προσέφερε. Ευεργέτες. Μα, από όλα τα καλά που έχουν κάνει, το πιο σπουδαίο, το πιο θαυμάσιο ήταν και είναι η Βίλα Χάου Πάρ, του Χάου και του Παρ, που σήμερα το κράτος την ονομάζει “Οι κήποι του Βάλσαμου του Τίγρη”.

Πολύ πριν τα “theme parks” γινουν μόδα, κάπου είκοσι χρόνια πριν τη Ντίσνευλαντ, οι αδελφοί Άου έδωσαν πολλά για τη γη και την αναπαράσταση – για το πρώτο μέγα ασιατικό theme park – με θέμα όσα σε περιμένουν στον άλλο κόσμο που θα πας, άμα δεν είσαι καλό παιδάκι σε τούτον εδώ τον κόσμο.

Στόχος των δύο αδελφών ήταν αυτός: να έρχονται εδώ τα παιδάκια, με το σχολείο, και να μαθαίνουν κάτιτις από κινεζική μυθολογία αλλά, κυρίως, να μαθαίνουν τι θα πάθουν άμα δεν είναι καλά παιδιά και πάνε στην κόλαση – που στην κινεζική παράδοση είναι ουρανοξύστης δεκαόροφος με αποκλειστικό μάνατζερ σε κάθε πάτωμα.

Πάνω από χίλια αγάλματα κατασκευάστηκαν, χρειάστηκαν για τη δημιουργία των 150+ ψυχωφελών διοραμάτων στη Χάου Παρ Βίλλα, την τότε παραθαλάσσια και πάντα επί της οδού Πασίρ Παντζάνγκ. Όμως αυτά που κέρδισαν την προσοχή όλων, ήταν πολύ λιγότερα: ηταν τα αγάλματα της σειράς “τα Δικαστήρια της Κολάσεως” – και όχι, δεν εννοεί την Ευελπίδων. Η κινεζική Κόλαση έχει δέκα ορόφους, λοιπόν, δέκα δικαστήρια, το καθένα με το δικαστή του, το καθένα με ειδίκευση σε συγκεκριμένη τάξη αμαρτημάτων. Έκλεψες; στη δεύτερη αίθουσα γρήγορα. Διεφθάρεις κύριε βουλευτή μου; τσιφ στην τρίτη αίθουσα για ξύλο της αρκούδας και πάλι τυχερός είσαι: στην ίδια αίθουσα, του αχάριστου του ξεριζώνουν την καρδιά… Αυτά και όλα τα υπόλοιπα, των βασανιστηρίων που περιμένουν του άλλου κόσμου τους κολασμένους, στις ζωντανές ρεαλιστικές απεικονήσεις της Χάου Παρ Βίλλας. Και από δίπλα και το άγαλμα της Ελευθερίας – μια μεταγενέστερη προσθήκη, πιθανώς υπονοούμενο της 11ης αίθουσας της Κολάσεως: αυτής που ιδρύθηκε ειδικά για προσκυνημενους της νέας αυτοκρατορίας.

Eγκαταλείψτε κάθε ελπίδα όσοι περνάτε ετούτη εδώ την πύλη… ακριβώς στην είσοδο της αναπαράστασης των Δέκα Δικαστηρίων, λίγο πριν τους δύο γιγάντιους φύλακες, το άλογο και το βόδι που είναι οι κινέζοι κέρβεροι, τα πρόσωπα των βασανισμένων σε προετοιμάζουν για το θέαμα.
Κόλαση, δικαστήριο πρώτο: την έβαψες κατηγορούμενε, διότι είσαι κλέφτης και εδώ σε πιάνουμε θες δε θες…
Κόλαση νούμερο τρία, οι ποινές: αλύπητο ξύλο για τον διεφθαρμένο δημόσιο λειτουργό, ξερίζωμα της καρδιάς του αχάριστου.
Oι τοκογλύφοι και οι συνομώτες με στόχο το χρήμα, ρίχνονται πάνω σε λάμες ξανά και ξανά από τους δικαστικούς κλητήρες -δαίμονες…
Αυτά παθαίνει ο μοιχός και ο πορνογράφος…
Αυτό το άσχετον της μανταμίτσας λίμπερτυ δεν το είχαν σχεδιάσει για την Βίλλα οι αδελφοί Χάου και Παρ… και δεν εξηγείται εύκολα…
Το ταξίδι προς τη Δύση και ο Βασιληάς Πίθηκος – που, ανάμεσα στα δεκάδες ιστορήματα που ενέπνευσε είναι και το μόνο αληθινά μεγαλειώδες κόμικς του Μανάρα (το πρώτο α με ου), το Σιμιότο. Από κει τον πρωτόμαθα (το βασιληά πίθηκο), μικρούλα. Ήταν love at first sight. Εδώ, ο βασιληάς μου νικάει το δαιμονικό παιδί.
Πάλι από το ταξίδι: όταν ο πειρασμός απειλεί τον πρίγκηπα, αναλαμβάνει να τον σώσει ο Πιθηκος που δεν υπήρξε ως αρρεν ποτέ ανήθικος. Αν είδες το “Απαγορευμένο Βασίλειο” ξέρεις τι εννοώ. (αλατις μανικιούρ η δαιμονική γυναίκα!)
Μία ακόμη ψυχωφελής ιστορία. Κεντρική ιδέα: αργία μήτηρ πάσης κακίας. Το όνειρο των αδελφών Χάου και Παρ ήταν να έρχονται εδώ σχολεία, ώστε τα παιδιά να διδάσκονται τον δρόμο της Αρετής μέσω των μεταφυσικώς προβλεπόμενων για το δρόμο της Κακίας
O ψυχωφελής μύθος των δύο φίλων – ένας ύμνος στην αληθινή φιλία και μια προειδοποίηση: πριν δοκιμαστεί, μη την έχεις σίγουρη. Η ιστορία απλή: βόλτα στο δάσος και, όταν εμφανίστηκε η αρκούδα, ο ένας έφυγε να γλιτώσει, εγκαταλείποντας χωρίς κουβέντα το φίλο του. Ο εναπομείνας έκανε τον πεθαμένο, η αρκούδα το έφαγε, αλλά δεν τη χόρτασε, οπότε κυνήγησε τον έτερο και του έφαγε το πόδι. Αλλη εκδοχή, θέλει να τη γλιτώνουν κι οι δύο, και μετα ο δειλός που την κοπάνησε να ρωτά το φίλο του αν όντως η αρκούδα του είπε κάτι στο αυτί, όπως του φάνηκε. “Ναι, μου είπε να διαλέγω πιο προσεκτικά τους φίλους μου”.
Put the kot down slowly – εξαιρετική φιγούρα ο κλεφτοκοτάς που μάλλον θα την γλιτωσει αν το βάλει στα πόδια, διότι οι αστυνομικοί είναι απασχολημένοι με τον κλεφτορουχά. Το τελευταίο τμήμα των αναπαραστάσεων αφορά στην αμαρτωλή ζωή της νύχτας του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης στις αρχές του 20ου αιώνα.
Και, κοίτα παιδί μου, μακρυά από τις ντιζέζ, τα νάιτ κλάμπ και τα συναφή… τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια μόνο τον Κυριαζή πλούτισαν.

2 σχόλια:

  1. Yannis Papakonstantinou έφα:

    Egrapses pali. Ki opos ta legame kai sto proigoumeno report. Oti m#$%^kia poulaei i Dysi trexoun na tin paroun. Louis Viton, na paroume… Protestantikes kolaseis, na paroume.

    IMO, exei “eythyni” ki o Voudismos me tis poly proxorimenes kai eniote dyskoloxoneytes idees tou (a’ la arxaioi imon progonoi). Opote erxetai meta o Protestantis kai poulaei KISS idees (Keep It Simple and Stupid). Ki anamesa stin proxorimeni Nirvana kai tin kolasi opou dernoun aionia ton dimosio ypalilo pou pairnei fakelakia, o kyrios Haw (kai i pleiopsifia) profanos dialegei tin kolasi gia ton fakelakia.

  2. S G έφα:

    Πολυ ενδιαφερον το παρκο, αναρωτιεμαι γιατι δεν το προτεινουν στους επισκεπτες της πολης. Ισως ντρεπονται?

Εσείς τι λέτε;